Większość nawozów powszechnie stosowanych w rolnictwie zawiera trzy bazowe składniki pożywne dla roślin: azot, fosfor i potas. Co poniektóre nawozy w rolnictwie zawierają także miarodajne mikroelementy, takie jak cynk i inne metale, które są niezbędne do wzrostu roślin. Nawozy można uzyskać na rozmaitej bazie np.
• komposty oraz inna materia organiczna
• nieczystości, takie jak osady ściekowe oraz niektóre odpady przemysłowe.
https://sklep.arkop.pl/ogrodnictwo.html
Ważne jest to, by odpowiednie nawozy były bogate w kompozycje kaloryczne substancje organiczne, co pozwala polepszyć jakość gleby oraz stymulować wzrost roślin.
Wykorzystanie cennych materiałów nadających się do powtórnego użytku jako nawozy może również nieść oraz inne korzyści, na przykład jeżeli gra toczy się o wyższą jakość wody, zapobieganie zanieczyszczeniom czy zrównoważone rolnictwo. Warto tutaj zapamiętać, że osad ściekowy wykorzystywany w rolnictwie jako nawóz jednak podlega limitom stężeń dla zachodzących metali: arsen, kadm, miedź, rtęć, nikiel, selen oraz cynk.
Nawóz w rolnictwie – jak go przemyślanie spożytkować?
Regularnie analizuj glebę – ponieważ taki monitoring jest na ogół najlepszym wskaźnikiem wystarczalności składników odżywczych. Przede wszystkim także monitoruj pH gleby, główną zmienną, jaka oddziałuje na dostępność składników pożywnych, na tej podstawie będzie Ci najłatwiej dobrać właściwy nawóz. pH 6,0 jest starczające, aby większość składników odżywczych była dostępna. Nie zapominaj również, że zawsze masz prawo się po pomoc zwrócić do zawodowców w sklepach proponujących nawóz – oni posiadają kompetentną wiedzę, którą z pewnością z chęcią się podzielą.