kawa arabica

Selekcja między kawą ziarnistą i kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór między herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na informacji, jaką daje nam producent. W jaki sposób wobec tego dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

kawa robusta

Kawa ziarnista – zalety
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Wskutek tego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy jakimkolwiek mieleniu bez względu od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
•    Młynka ręcznego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia uzyskujemy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego znacznie lepsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie manualnego o wiele lepiej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się totalnie inaczej w przypadku mielenia z użyciem kompetentnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika scalona z delikatnością sprawia, że nawet w najwyższym stopniu wyrafinowany rodzaj kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania specjalnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – zalety

Kawa Kona Extra Fancy

Kawa mielona jest renomowaną opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, ale w dalszym ciągu zależy nam na porządnej jakościowo kawie. Wtedy najszybszym sposobem jej zdobycia jest kupno kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej mieszanki oraz po paru minutach móc rozkoszować się przednią kawą.
W doborze odpowiedniej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na jakiej w świetle krajowego prawa, powinna znaleźć się cała lista składników artykułu i sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które wielokrotnie może nas zmylić.